Jdi na obsah Jdi na menu
 


Neurografika

Neurographica, je proces kreslení vytvořený ruským psychologem Pavlem Piskarevem v roce 2014. Kreslení pomocí algoritmů Neurographica nám pomáhá zapojit více neuronů. Samotná kreativita nabízí zdravotní výhody od úlevy od stresu až po rozvoj mozku. Proces kreslení v Neurographica zahrnuje ztrátu v liniích, které jsou plynulé a nereprezentativní.

Zkouším neurografiku v leošním roce, 2022. Kresbám dávám název podle toho, co vystihují. Neuro-srdce, Neuro-hudba, Neuro-dav. Jsem také inspirována technikou PENDULUM, které se ale nevěnuji. 5eděná barva se nalije do nádoby, zavěsí nad plátno a vytváří kruhy na plátně. Z této techniky jsem si vzala pouze nápad, barevný papír, na který kreslím suchým pastelem ve dřevě nebo uhlem ve dřevě techniku neurografiky. Barvy ladím s papírem. 

 

Příspěvky

Skica pro neurografiku

29. 1. 2022

| Komentářů: 0

| Rubrika: Neurografika

Jak pokračuji v kreslení neurografiky, začínám ji vnímat i barevně jako obraz. Neuro-housle jsou takovou první velkou skicou pro obraz. Samotná kresba představy trvala cca 4 hodiny. Vždy nechávám skicu uležet. Dívam se na fotky, na samotnou kresbu a naskakují další a další drobky, které do obrazu poté skládám. Jelikož mám ráda kubismus, nebojím se použít různé odstíny jedné barvy. Jen někdy nevím, jestli modrá, hnědá.....Nicméně neuro-housle se dostanou jako první na plátno. 

 

Předloha

28. 1. 2022

| Komentářů: 0

| Rubrika: Neurografika

| Fotografie: Malba akrylem

V různých kurzech mi pořád říkali, že nemám kreslit podle předlohy. Nevím proč, nějak jsem se učit musela. Spousta malířů měla a má přece modely, předlohy, které si sami vytvářejí, třeba zátiší. Malují v přírodě nebo pořizují fotografie, podle kterých malují. Učím se vnímat drobné kousky malovaného objektu, ne celek. Říká se tomu technika pravé mozkové hemisféry. Tu jsem ostatně používala při malování vždy, jen v mé době ještě nikdo nevěděl, že se to jednoho dne bude takto definovat. Když odlepím oči od drobného detailu a podívám se na celek, odstoupím od plátna, potom teprve vidím celou svou práci.

 

Cubism

28. 1. 2022

| Komentářů: 0

| Rubrika: Neurografika

Kubismus. Umění nakreslit objekt ze všech úhlů pohledu. Zjednodušeně, portrét ze předu a z profilu nakreslíte do jednoho obrázku. Základní kámen - krychle. Důležité je stínování a kompozice barev. Tak, jako u abstraktní malby, i zde žasnu nad technikou kresby zvané kubismus. Předměty kreslené do sebe. Opravdu obdivuji umělce, kteří ještě kresbu dokáží dotáhnout do neuvěřitelné souhry barev. Moje skica, Klavírista, na své barevné provedení teprve čeká. Zatím si hraji se stíny, protože stínovat "kubistickou" kresbu je pro mě naprostá novinka. Krásná hra.

 

Inspirace

28. 1. 2022

| Komentářů: 0

| Rubrika: Neurografika

I když máme malovat vlastním rukopisem, občas chci zkusit rukopis někoho jiného. Tato skica není kopie, ale nechala jsem se pouze inspirovat. Inspirated by Pelle Âberg. Jeho originální obrazy najdete na YouTube